Hoe kun je je training of les afronden wanneer je weinig tijd hebt

De tijd vliegt, ze zitten op hete kolen!

Herken je dat?
Je hebt een training voorbereid, een programma gemaakt, en op de dag zelf blijkt dat je tijd te kort komt.
Er worden vragen gesteld, er is discussie….
Ondertussen kijk je op de klok.
Wat kan ik skippen?
Wat zal ik korter doen?

En: hoe zal ik afronden???
Ik wil namelijk een aantal dingen weten.
Het evaluatieformulier (je kent het wel) moet er doorheen, ik wil mondelinge reacties.

Je kunt merken dat de mensen naar huis willen, wat doe je?

Korte Afronders

Afgelopen week had ik een sessie met 40 man die anderhalf uur mocht duren. Het werd uiteindelijk 10 minuten langer. Toch wilde ik een afronder met een lach doen. ‘Grab the finger (Gotcha)’ is dan ideaal. En dit werkte; iedereen hard lachen, daarna heb ik iedereen hartelijk bedankt en tot de volgende keer.

Een andere manier (als je weinig tijd hebt) is de 3 vragen (met dank aan Mark Jacobs):
Ga in een kring staan en stel 3 vragen, als je 2x ja kunt zeggen heb je een goede dag/sessie gehad.

 1. Als je mee hebt gedaan, steek je je arm omhoog
 2. Als je iets over jezelf of over een ander hebt geleerd, steek je je arm omhoog
 3. Als je gelachen hebt, steek je je arm omhoog

Dit kun je met de variant doen waarbij je de hand op de schouder van degene die naast je staat legt en uiteindelijk geef je elkaar een schouderklop.

Als je iets meer tijd hebt:

Leg een touw op de grond. Vraag de deelnemers langs het touw te gaan staan.
Geef de instructie: Wanneer je de training in z’n algemeenheid een 1 geeft sta je links, wanneer je een 10 geeft sta je aan de rechterkant van het touw.
Daarna kun je een toelichting vragen.
Je kunt als je iets meer tijd hebt specifiekere vragen stellen; over het effect, de impact van de training, over hun eigen bijdrage, etc.

Welke korte afronders ken jij? Wil je ze hieronder delen?

27 Comments

 • Marita

  Reply Reply 11 maart 2017

  Bij weinig tijd: Tiktakboem: Met een zachte bal(de bom) gooien we de groep rond en wanneer je de bal krijgt zeg je in maximaal 1 steekwoord wat je meeneemt uit de workshop! Zorg dat de bal rond is gegaan binnen …? (3) minuten. (Met kookwekker erbij)
  Kan ook met het originele tiktakboemspel (dan is het een echte bom)

 • Hetty van der Veen

  Reply Reply 8 februari 2017

  Als het echt snel moet 🙂 deel ik 2 kleuren post-its uit.
  Op een kunnen de deelnemers schrijven “wat neem ik mee” en op de ander “wat laat ik hier” en deze laatste kunnen ze dan ook, na het voorlezen meteen weggooien . Ik zet dan een prullenmand in het midden van de groep..

 • Harry Wagter

  Reply Reply 15 januari 2017

  Voor het weet heb je 101 afsluiters… nou dan kan deze er ook bij:
  Bedenk 6 evaluatie vragen vooraf, bijvoorbeeld:
  1. Heb je wat gemist?
  2. Heb iets toe te voegen?
  3. Heb je een vraag voor een ander?
  4. Wat neem je mee?
  5. Welk inzicht heb je gekregen?
  6. Geef deze beurt aan iemand anders

  Vervolgens laat je om en om elke deelnemer met een grote zachte dobbelsteen in de kring gooien en de vraag beantwoorden die past bij het aantal ogen. Als je de vraag beantwoord heb geef je de dobbelsteen aan iemand die nog niet geweest is. Er mag 1 verduidelijkende vraag gesteld worden aan degene die heeft gegooid. Gaat snel, is leuk en iedereen komt aan de beurt (dus geen saai evaluatie rondje)

  Succes! Harry

  • Hugo

   Reply Reply 16 januari 2017

   Dankjewel Harry, zo komen we wel bij de 101 ja! Deze 6 vragen zou ik zelf niet onder ‘korte afsluiters’ scharen, maar wel leuk!

 • Renate Hoenselaar

  Reply Reply 5 januari 2017

  Beweging zegt meer dan woorden!
  Ik sluit den dag vaak af met: in een kring sluit je jouw dag af met een beweging en eventueel met een klank/geluid of woord. De beweging mag een beweging zijn die je alleen maakt of waarbij je gebruik maakt van het contact met anderen (op afstand of lichamelijk contact).
  Je kunt dit uitbreiden door de rest van de groep de beweging en geluid 3x te laten herhalen.

 • lineke

  Reply Reply 24 november 2016

  van strip (bijvoorbeeld Charlie Brown) de tekstballonnen leeg maken. Iedere deelnemer krijgt een exemplaar en vult in de ballonnen in wat hij/zij kwijt wil. Ophangen en met elkaar bekijken.

 • Ellen

  Reply Reply 4 oktober 2016

  Feedback wordt vaak als iets negatiefs ervaren. Ik sluit regelmatig een training af met het geven van positieve feedback aan elkaar. Je geeft je buurman of buurvrouw een compliment over zijn/ haar bijdrage in de training. De buurman/ buurvrouw zegt ‘dank je wel’ en geeft vervolgens haar buurman/ buurvrouw een compliment. Op deze manier sluit je een training positief af en ontvangt de cursist feedback over zijn of haar bijdrage.

 • Kathleen

  Reply Reply 10 december 2015

  Als het heel snel moet gaan en de info moet niet zo concreet zijn: je zorgt voor drie soorten smileys (gewoon uit postits of gekleurd papier geknipt) – een lachend, treurig en neutraal smileugezichtje. Voorbeeldjes om te printen vind je op het internet. Bij het naar buiten gaan vraag je de deelnemers de smiley die voor hen past in een pot te stoppen. Vooral in grote groepen werkt dit prima.

  • Hugo

   Reply Reply 10 december 2015

   Leuk, dankjewel!

 • Thérèse Godthelp

  Reply Reply 24 november 2014

  Ik maak een rondje en stel iedereen de vraag. Waar ben je dankbaar voor?

 • Tusita de Klerk

  Reply Reply 8 november 2014

  Afsluiten met team/groep: maak met elkaar een opstelling (non-verbaal)waarmee je weergeeft hoe je de training hebt ervaren. Maak hier als trainer een foto van en gebruik die bij je evaluatie.

 • Michel Brongers

  Reply Reply 4 november 2014

  ‘de Kreet’

  – bedenk (in 1 min.) met je buurman / buurvrouw een kreet en/of roep die staat voor hoe jij de training hebt ervaren.

  – en vervolgens….allemaal tegelijk!

  – eventueel met dansje

 • Marco Derr

  Reply Reply 3 november 2014

  In plaats van een steekwoord sluit ik wel eens af met de volgende vraag: Als je terugkijkt op de training, welke kleur zou je die dan geven. En licht eventueel kort toe.
  Laat je als trainer verassen door de antwoorden en metaforen!

 • Janny van Reenen

  Reply Reply 3 november 2014

  ‘Popcorn’:
  In een kring zitten; zonder beurten te geven ‘popt’ steeds iemand omhoog terwijl hij of zij één steekwoord noemt. In tempo, en toch één tegelijk. Lekker energiek en kort.

 • Brigitte Bruin

  Reply Reply 11 juni 2014

  Laat deelnemers op een A-4tje schrijven wat ze kwijt willen over de training. ( liefst 1 woord) Laat ze dat A-4tje opfrommelen en in het midden gooien. Als iedereen dit heeft gedaan, neemt ieder een ‘sneeuwbal’ uit het midden en leest dit voor. Als iemand een vraag heeft over hetgeen is opgeschreven, dan kunnen ze nog vragen om een toelichting.

 • Kelly Maesen

  Reply Reply 9 mei 2014

  Deelnemers schrijven op een flap-overvel 1 steekwoord op, wat ze bij is gebleven van de training. Dit wordt dan een soort van grafitimuur. Zo zie je meteen of de training als positief of negatief ervaren is, dit kun je dan snel nog even bespreekbaar maken.

 • Ruud Labordus

  Reply Reply 18 april 2014

  Ik laat mensen met een kernwoord omschrijven wat ze hebben opgepakt. Per kernwoord noteren op een Post-it gekleurd en dit laat ik ze plakken op onze ‘leerboom’die ik op een flipover heb getekend.

  Dit geeft feedback en inzicht wat er het meeste is opgepakt.

  Vervolgens vraag ik of idereen even op de leerboom wil kijken en zeld ook noteert of er nog meer dingen zijn die anderen hebben genoteerd.

  • Ellen

   Reply Reply 4 oktober 2016

   Leuk idee, ga ik vanmiddag toepassen. Bedankt!

 • Nelly Terluin

  Reply Reply 12 april 2014

  Je kunt aan het einde van de training ook de volgende vraag stellen: Je gaat zo naar huis. Als je thuis komt vraagt je partner/kind/vriend/vriendin etc. “Hoe was je training? Wat heb je geleerd”. Heb je weinig tijd voor afronding dan kun je het in 1 zin laten samen vatten.
  Een zelfde type vraag stel ik ook wel bij de start van een training. Je bent van huis gegaan. Je huisgenoten vroegen “Wat ga je vandaag doen?”. Wat heb je gezegd? Als start vraag geeft de vraag veel info over hoe iemand in de training zit.

 • Kim

  Reply Reply 8 april 2014

  Active reviewing sluit hier ook goed op aan. Je kan dan een vraag stellen en laten scoren van 1 tot 5 (gewoon met de hand en dan het aantal vingers). Bijv. Hoeveel invloed heb/kan ik uitvoeren op de oefening? 1 ik heb geen invloed gehad. 5 ik heb heel veel invloed gehad. Kan ook goed tussen de oefening door om ze aan het denken te laten zetten om ze vervolgens verder te laten gaan. Mocht er iets meer tijd zijn dan kun je afgaan waarom ze 1 t/m 5 hebben gegeven etc.

 • Mathijs

  Reply Reply 10 maart 2014

  Iedereen 1 Tip (= verbeterpunt) en 1 Top (= ging goed, moet er in blijven) laten benoemen.

 • Sjef Bastiaens

  Reply Reply 7 maart 2014

  Neem een leeg flip-over vel en laat de deelnemers opschrijven wat ze geleerd hebben. Ze schrijven daarbij om beurten en mogen niet meer dan drie woorden gebruiken. De volgende schrijft verder waar de voorganger is gestopt. Zo bouwen ze samen een aantal zinnen op en borgen ze onbewust een deel van hun leerproces.

 • Patricia Keur

  Reply Reply 31 januari 2014

  Ik werk graag met associatiekaarten. De kaarten (of foto’s) over de tafel verspreiden.
  Vervolgens geef ik óf de opdracht een kaart voor zichzelf te pakken óf bij een intensievere training een kaart voor een mede- cursist te pakken. Als iedereen een kaart gepakt heeft dan één voor één uitleggen waarom ze de kaart hebben gepakt (wat zien ze erin?) met een link naar de training. De antwoorden zijn vaak heel mooi met diepere gedachten waardoor je gelijk weet wat ze van de training hebben opgestoken!

  • Hugo

   Reply Reply 31 januari 2014

   Mooi! Dankjewel voor het delen!

 • Stef Soons

  Reply Reply 4 februari 2013

  De hoeken verdelen in ontevreden, gaat wel tevreden en zeer tevreden. Kan per onderdeel of per thema of i zijn geheel deelnemers vragen om in de juiste hoek te gaan staan. Met iets meer tijd vragen wat je had kunnen doen om een hoek op te schuiven of wat de kracht was om niet terug te schuiven.

 • Monique Kroese

  Reply Reply 4 februari 2013

  Tips:
  – in maximaal 3 steekwoorden p.p. zeggen hoe je de training hebt ervaren
  – uitwisselen met buurvrouw/buurman wat je hebt geleerd
  – vraag laten beantwoorden (weer alleen in steekwoord): als ik je over 3 maanden tegenkom en ik vraag je wat je het meest is bijgebleven van de training, wat zal je dan antwoorden?

  • Margreet van Egmond

   Reply Reply 8 januari 2016

   Ik train vaak meerdere weken met dezelfde groep.Deze ” oefening” doe ik bij iedere training. Vervolgens bewaar ik de “steekwoorden” maar vaker vraag ik ook punten van persoonlijke / bedrijfsverbeteringen op te schrijven. Aan het einde van alle weken laat ik iedere deelnemer een kaartje aan zichzelf schrijven met de verbeter punten van de afgelopen weken. Belangrijk is om een datum daaraan vast te zetten. (SMART ANALYSIS) Zo geven zij zichzelf een “deadline” om ook daadwerkelijk aan punten van verbetering te gaan werken en de gegeven training gaan toepassen in hun dagelijkse activiteiten. Als de deelnemers na een paar maanden het kaartje aan zichzelf ontvangen, zullen ze gelijk gaan nadenken over de thema’s van de training en wat zij aan zichzelf (manier van Werken) wilden verbeteren.

Leave A Response

* Denotes Required Field